Archiv měsíce: Březen 2014

3 roky na železnici 0

3 roky na železnici

Tentokrát žádný speciální oslavný sestřih, ale velký souhrn z Pardubic. Jedná se o volné pokračování videa „Vlaky Pardubice, 13. – 17.4.2013“:

 
S1080001

Další elektrobus na testování v Pardubicích 0

Další elektrobus na testování v Pardubicích

Od pondělí 31. března do pátku 4. dubna vyjede do pardubických ulic elektrobus tentokrát značky Škoda Perun, s karoserií Solaris. Za krátkou dobu je to již čtvrtý předváděcí autobus v Pardubicích.

Před necelými 3 týdny se zkoušely dva minibusy ROŠERO, a vloni v říjnu elektrobus Siemens Rampini.

Jako ostatní i tento autobus obdržel evidenční číslo 24.

Foto: manil, © www.bmhd.cz

Jízdní řád je ke stažení zde.

K této příležitosti pořádá Dopravní podnik města Pardubic také fotosoutěž, během které odmění nejkrásnější pořízenou fotografii předváděcího autobusu poukázkou na plavbu lodí Arnošt z Pardubic pro 2 osoby a reklamním dárkem společnosti.  Stačí do 6. dubna odeslat fotografii s autobusem přímo v provozu pomocí formuláře na této stránce.

Zdroj: DPmP a.s.

Rozloučení se stanicí Ústí nad Orlicí 4

Rozloučení se stanicí Ústí nad Orlicí

V sobotu 15.3.2014 definitivně skončil provoz na starém nádraží v Ústí nad Orlicí. Nyní je již celé pražské nástupiště zbaveno trakčního vedení, přejezdy jsou demontovány a brzy budou sneseny také koleje. Ale pojďme si ještě připomenout to, s čím jsme se vlastně rozloučili.

362.159 v Ústí nad Orlicí dne 7.5.2012

Místem nádraží vede již od roku 1845 železniční trať Praha – Česká Třebová, tehdy součást Severní státní dráhy. Stanice vznikla roku 1874 při napojení trati do Letohradu (tehdy Rakouská severozápadní dráha). Z prostorových důvodů byla budova umístěna mezi dvě skupiny kolejí a je přístupná pouze přes úrovňový přejezd. Hlavní trať byla elektrifikována v roce 1957, odbočka do Letohradu v roce 1982.

Ve stanici zastavují některé rychlíky Českých drah z Prahy do Brna a na střední Moravu, osobní vlaky Pardubice – Česká Třebová a Ústí nad Orlicí – Letohrad (–Lichkov – Polsko) a několik spěšných vlaků z Pardubic přes Lichkov do Polska. V minulosti zde zastavovaly přímé rychlíky Českých drah na Slovensko a na přelomu let 2011 a 2012 také vlaky společnosti RegioJet.
zdroj: Wikipedie

V okolí stanice se nacházely 2 přejezdy, které byly velice vytěžované (zejména v době uzavírky silnice II/315, nad kterou vzniká nová část tratě). Odstranění úrovňových přejezdů a také přechodů pro cestující na nástupištích, které jsou na české železnici již nevyhovující, zvýšení traťové rychlosti, omezené parkování a dezolátní stav staniční budovy…to jsou hlavní důvody, proč se má rekonstruovat stanice Ústí nad Orlicí.

Byl jsem zároveň i osloven redaktorkou Orlického deníku, zde můžete si přečíst můj názor k této události:

Když opouštím „starou dámu“, cestou ještě potkám mladíka s digitální kamerou na stativu. Pečlivě jí sleduje pohyb projíždějící pracovní soupravy. „Jsem z Pardubic, ale do Ústí jezdím často, mám rád staré nádraží,“ říká Martin Šmejkal a nechává nahlédnout do svých pocitů: „Je to divný pocit, že to tu bude zavřené. Chtěl jsem se rozloučit se starým Ústím.“ A rozhodně nebyl sám…

zdroj: Deník.cz

A teď video:

…jak to ještě před pár dny vypadalo…


…a takhle to tam bude vypadat na přesrok…

Nová videosérie LAPSE SHOT 0

Nová videosérie LAPSE SHOT

V pondělí 10.3. jsem na YouTube vložil první díl nové nekonečné videosérie s názvem „LAPSE SHOT“. Jedná se o 4x zrychlená videa, která obsahují zvuk (což není zas tak obvyklé). Postupně budu přidávat videa z různých měst republiky, a to také nejen ze světa železnice. Zde přináším první tři díly, které jsem prozatím vyrobil.

První díl se natáčel na mém obvyklém experimentálním místě – na pardubickém hlavním nádraží. Ilustrační foto © www.martinvlaky.cz




Zkouška ekologických minibusů v Pardubicích 1

Zkouška ekologických minibusů v Pardubicích

Dopravní podnik města Pardubic testuje v týdnu od 10. do 14.3.2014 dva ekologické minibusy ROŠERO, které si dopravní podnik zapůjčil z důvodu testování jejich využitelnosti v městském provozu od zlínské firmy ZLINER.

První z vozů je na elektrický pohon, druhý na stlačený zemní plyn CNG. Tyto vozy jsou postavené na podvozku Iveco. Obsaditelnost je 19 míst na sezení a 10 míst k stání + 1 místo pro invalidní vozík. Avizovaná dojezdová vzdálenost je u vozu na el. pohon 170 km, u vozu na CNG cca 500 km.

Poprvé v historii podniku bude naráz dopravní podnik testovat hned 2 vozidla. Proto se kromě tradičního čísla 24 obsadilo také číslo 25. Foto © DPmP a.s.

Oba minibusy budou od úterý 11. 3. do pátku 14. 3. k dispozici cestujícím na pravidelných linkách ve vloženém pořadí. Jízdy jsou bezplatné. Jízdní řád je zveřejněn na stránkách www.dpmp.cz.

„Během testovacího provozu chceme v co největší míře vyzkoušet provozní vlastnosti jako jsou spotřeba a dojezd v reálném provozu. Zároveň nás zajímá i reakce cestujících. Pokud se  vozy osvědčí, bylo by možné je zařadit například na linky směřující především do příměstských oblastí,“ říká Ing. Tomáš Pelikán, ředitel pardubického dopravního podniku.

Jízdní řád ke stažení zde

Zdroj: DPmP a.s.

Rozloučení trolejbusů s třídou Míru 0

Rozloučení trolejbusů s třídou Míru

V sobotu 1.3.2014 mezi osmou a dvanáctou dopoledne vyjely mimořádně historické trolejbusy typu Škoda 9TrHT na linky 4 a 27 (které normálně o víkendu nejezdí) a neplánovaně také trolejbus Škoda 14Tr08/6 číslo 311 do pardubických ulic, aby se rozloučili s třídou Míru před rekonstrukcí. Tuto akci pořádal spolu s Dopravním podnikem města Pardubic také Pardubický spolek historie železniční dopravy.

Ode dneška je již ulice pro veškerou dopravu uzavřena a co nevidět by měla začít rekonstrukce za 120 milionů Kč.

Kliknutím na obrázek se dostanete do fotogalerie akce.

Jak již bylo zmíněno, tak na linku 4 vyjel trolejbus Škoda 9TrHT, konkrétně 353, patřící spolku PSHŽD. Na linku 27 vyjela druhá „devítka“ patřící dopravnímu podniku, a sice 358. Neplánovaně se vydala do ulic také Škoda 14Tr číslo 311 na tzv. „vyhlídkovou jízdu“.

A na závěr, souhrnné video 🙂